Rólunk

A Stühmer cég és márka története

A márka alapítója Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester, aki egy pesti cukorkakészítő invitálására érkezett Magyarországra, s ezzel kezdetét vette a Stühmer márka egyedülálló története. 

 

1868-ban Stühmer Frigyes megvásárolt egy kis cukorkaüzletet, majd vállalkozása hamarosan az ország legnagyobb csokoládégyárává nőtte ki magát, ahol – hazánkban először – gőzüzemű, minőségi csokoládégyártás folyt. 

Stühmer Frigyes felismerte, hogy a csokoládé és a cukorka fontos fogyasztási cikk, és nagy jövőjük van. Hatalmas szerepet játszott abban, hogy a luxuscikknek számító csokoládét szélesebb körben ismertté vált. Stühmer Frigyes rendkívül szakképzettséggel rendelkezett, és kezdettől fogva elsőragú termékeket állított elő.

1906-ban Stühmer fia került a gyár élére, aki állami támogatással modernizálta a gyárat, majd megalakította a Stühmer Frigyes Részvénytársaságot.

1941-ben megépítették Európa egyik legmodernebb csokoládégyárát a Vágóhíd utcában. Ezt követően itthon 63 Stühmer fióküzlet nyílt, valamint egy Párizsban és egy Abbáziában.

 

A Stühmer cég termékei nemcsak belül, de kívül is csábítóak voltak, az 1920-30-as években a látványosan fejlődő magyar csomagolás élvonalában állt, világszínvonalú kereskedelmi kultúrát képviselt. Dobozborítóit és csomagolópapírjait példás iparművészek tervezték. 

A sikertörténetnek az 1948-as államosítás véget vetett, a gyárat beolvasztották a Magyar Édesipari Vállalatba, később az üzem felvette a Budapesti Csokoládégyár nevet.

 

A tradicionális márkát Csóll Péter élesztette újjá 2006-ban, amikor megvásárolta az egri Stühmer édességboltot és a védjegy tulajdoni jogát.  

A Stühmer Kft. számára fontos szempont volt a kezdetekben, hogy ezzel a patinás márkanévvel olyan termékeket gyártsanak, amelyek ismertek voltak az egykori Stühmer-vásárlók körében is.  

 

A termékszortiment folyamatosan szélesedett, a kezdeti bérgyártást saját kisüzemi gyártás váltotta fel. A termékek megjelentek a kiskereskedelmi láncok polcain is, folyamatosan nőtt a gyártási volumen, ami új gépek, gyártósorok beszerzését tette szükségessé. A cég, dinamikus fejlődésének köszönhetően néhány éven belül kinőtte a kisüzemet. 

2014. július 2-án új fejezet kezdődött a Stühmer Kft. életében. Maklár községben, ünnepélyes keretek között, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével, átadták a Stühmer Kft. új, 4.000 négyzetméteres gyártóüzemét. 

2017-ben került átadásra a maklári telephelyen a hűtött és fagyasztott késztermékek tárolására alkalmas 2100 raklapos készáruraktár, mely biztosítja a cég partnerei részére a magas szintű, Stühmer által kontrollált áruellátási láncot. 

A minőség-ellenőrzés folyamatai kimagaslóak, a laboratórium egyedülálló analizáló berendezéssel van felszerelve, mely a gyártás teljes fázisában kontrollálja a minőségi irányelvek követését, ezzel is alátámasztva a Stühmer mottóját: Minőség mindenekelőtt.  

A kezdeti néhányhoz képest ma már több száz terméket állít elő a maklári üzem, a Stühmer a minőségi csokoládégyártás egyik meghatározó márkájává nőtte ki magát. A termékek egy része az eredeti recept alapján készülő nosztalgia termék, többségük azonban már a kreatív termékfejlesztési folyamatok eredménye.   

Magyarországon a Stühmer jelenleg 9 exkluzív márkaboltot üzemeltet, Maklár, Eger, Gyöngyös, Debrecen, Nyíregyháza belvárosaiban és Budapesten, amelyből 6 üzlet nem csak édességbolt, hanem egyben cukrászda is, ahol a Stühmer cukrászat saját gyártású, kézműves fagylaltjait és cukrászsüteményeit is értékesíti.

A Stühmer márkát a múltból építkező tradíció, a maximális odafigyelés, a fogyasztó-centrikus gondolkodás, az állandó fejlesztés és innováció vezérli, aminek motorja a fogyasztóktól érkező folyamatos, pozitív visszajelzés. És a sok mosoly.

Stühmer. Az öröm a lényeg.

Szechenyi