Csokoládé a csillagok között – A Stühmer meghódította a világűrt! | Stühmer

Csokoládé a csillagok között – A Stühmer meghódította a világűrt!

Gyerekkorunkban sokan néztünk fel az égre azzal az ábránddal, hogy egyszer a csillagok közé jutunk. Kapu Tibor kutatóűrhajós pedig sokunk álmát váltotta valóra, amikor 2025. június 25-én útnak indult a világűrbe az Axiom‑4 küldetés részeként.

Azonban a magyar űrkutatás történelmi pillanataiban Kapu Tibor “zsebében” más is eljutott a Nemzetközi Űrállomásra: a Stühmer Pillanat Korfu csokoládé.

 

Egy extrém finom csokoládé, extrém körülmények között

2024-ben egy igazán formabontó gondolat született meg. Kapu Tibor ugyanis nagy rajongója a desszerteknek, különösen a Stühmer csokoládéknak, és a program keretében támogatóként mi, a Stühmer is csatlakoztunk a misszióhoz.

Tehát a kihívás adott volt: szükség van egy olyan csokira, amely extrém finom, és extrém körülmények között is megállja a helyét. Így esett végül a választásunk a Stühmer Pillanat Korfura, amely állagában és ízében is megfelelt ezeknek a kívánalmaknak.

A kihívás hatalmas volt, hiszen az űrutazás extrém körülményei, mint a súlytalanság, a nyomáskülönbség és a hőmérséklet-ingadozás, olyan követelményeket támasztanak, amelyeknek egy hagyományos édesség képtelen megfelelni.

Azonban nem riadtunk meg ettől a feladattól.

Mazurka Éva, a minőségirányítás vezetője vette kézbe a projektet, és kollégáival azon dolgozott, hogy a megszokott, magas minőségű, jellegzetes Stühmer íz mellett a csoki megfeleljen az űrutazás speciális követelményeinek is.

A célunk az volt, hogy együtt olyan terméket hozzunk létre, amely a legmagasabb, NASA-sztenderdeknek is megfelel.

 

Minőség, amelyre még a NASA is áldását adta.

A fejlesztés során persze számos akadályt kellett leküzdeni, de a csapat kitartó munkájának köszönhetően végül egy igazán különleges, űr-kompatibilis Stühmer csokoládé született.

A megoldás kulcsa tehát a Korfu szelet lett. Ez a mézes-vaníliás ízvilágú, habos étcsokoládé összetételénél fogva remek alapot biztosított az űrcsoki fejlesztéséhez.

A hagyományos receptúra bizonyos módosításokon esett át, és a gyártási folyamatot is optimalizálták, hogy a csokoládé ellenálljon a világűr extrém kihívásainak. A végeredmény egy olyan speciális bevonó massza lett, ami biztosította a termék stabilitását, miközben az ízélmény tökéletes maradt. Ha egy terméknek meg kell felelnie a NASA elvárásainak, az egy teljesen más dimenzióba helyezi a minőségbiztosítást.

Ez a folyamat a szokásosnál is alaposabb mikrobiológiai, kémiai és fizikai vizsgálatokat követelt meg, garantálva, hogy az űrhajósok egészségére ne jelentsen semmilyen veszélyt.

Azonban szerencsére sikerült megfelelnünk minden elvárásnak, és végül a NASA is minőségbiztosítási irányelveinek is maximálisan megfelelt.

A többi pedig már történelem.

Amennyiben te is megkóstolnád ezt a tökéletesen ropogós űrcsokit, rendeld meg a linkre kattintva.

Back Back to the articles

More articles

Miért érdemes nyáron is csokoládét fogyasztani?

Romboljuk le együtt a „nyáron nem eszünk csokit” tévhitet! Ahogy megérkezik a nyár és a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, sokan automatikusan lemondanak a csokoládéról. „Majd ősszel vagy té...

Szechenyi